Green Rooftop

Slimmere en gezondere steden met data science

“Matrixan Group laat met dit onderzoek zien hoe het gebruik van openbare gegevens waarde kan toevoegen aan onze steden.”

Het is een probleem waar veel steden tegenaan lopen: de stad wordt steeds voller gebouwd, op straat wordt het drukker, en in de stad stijgt de temperatuur. Amsterdam is daarin geen uitzondering. Daarom gingen onze datawetenschappers op zoek naar manieren om meer groen te planten in de stad. Een groene straatbeeld biedt namelijk verkoeling tot in het hart van de stad, en zorgt daarnaast voor een verhoogde gezondheid en productiviteit van haar inwoners. Door locaties te selecteren waar Amsterdam het best vergroend kan worden, laat Matrixian Group zien wat de waarde is van het gebruik van open data voor het oplossen van dit soort vraagstukken.

De openbare ruimte is van iedereen. En de data die daarbij hoort dus ook. Maar openbaar beschikbare datasets bevatten vaak ruwe data. Wat kun je daar nu eigenlijk mee? Om dat inzichtelijk te maken, ging ons data science team aan de slag met gegevens van de Gemeente Amsterdam en het Kadaster. Informatie uit de verzamelde datasets werd geïntegreerd met de inhouse data van Matrixian Group tot één database en gevisualiseerd met behulp van de programmeertaal Python.

Evidence-based vergroenen

Met behulp van deze database zijn de mogelijkheden om meer groen te planten in de stad inzichtelijk gemaakt. Hierbij is niet alleen de mate en locaties waarin Amsterdam zou kunnen vergroenen onderzocht, maar ook het type groen dat de stad zou kunnen toevoegen aan het bestaande arsenaal. Voor het vinden van geschikte locaties voor nieuw groen in de stad is er een splitsing gemaakt tussen groen op straatniveau en groen op dakniveau.

Met de analyse heeft het team aangetoond dat braakliggend terrein in de stad ruimte geeft aan 101.294 bomen en er langs wegen en in bermen ruimte is voor nog eens 11.421 bomen. Daarnaast is er in totaal op 12.473 platte daken in Amsterdam ruimte voor 5,5 km² aan groen. Van dit aantal zijn tot nu toe slechts 322 daken bekend bij de Gemeente als groen.

Op beide niveaus valt dus nog veel winst te behalen. Zeker wanneer we kijken naar een eerste indicatie van de maatschappelijke opbrengsten van het planten van meer groen: die kunnen alleen al voor Amsterdam oplopen tot € 3,4 miljard over een periode van 30 jaar.

Toekomst: vergroenen met patroonherkenning en satellietbeelden

De datawetenschappers van Matrixian Group hebben tot slot geschetst hoe andere typen data gebruikt kunnen worden. Zo kan met patroonherkenning van satellietbeelden nog veel nauwkeuriger worden uitgezocht waar de optimale locaties voor groen zich in de stad bevinden. Maar daarover later meer!

Joyce Hoekstra

Joyce Hoekstra

Talent Development Manager

E: joyce@matrixian.com
T: +31 (0) 20 244 0145

Meer weten?

Het white paper ‘Green Amsterdam: A Smarter and Healthier City with Data Science’ kunt u hieronder opvragen.

5 + 4 =