Sinds 2020 zijn de huren in de vrije sector in Amsterdam en Weesp gemiddeld met 24 procent gestegen. Maar er zijn grote verschillen. In Slotervaart sprong de huur per vierkante meter met meer dan 80 procent omhoog, terwijl het in de Spaarndammerbuurt slechts 2,3 procent duurder is geworden. Dat blijkt uit onderzoek van de AT5-redactie en data-analysebedrijf Matrixian.
Wat opvalt, zijn de grote verschillen in de stad. In de regel geldt dat wijken aan de randen van Amsterdam duurder zijn geworden. De elf wijken met de grootste relatieve sprong liggen allemaal in Noord, Nieuw-West of Zuidoost.
Kadoelen op één
De koploper ligt in Noord: Kadoelen. De cijfers daar zijn wel enigszins geflatteerd: in 2020 stonden daar vier huizen te huur voor iets meer dan 10 euro per vierkante meter. Na corona zijn de prijzen daar – net als in veel andere delen van de stad – geëxplodeerd. In 2024 stonden er tot begin november vier huizen te huur, voor zo’n 24 euro per vierkante meter.
Daarmee blijft Kadoelen nog onder het gemeentelijk gemiddelde. In 2020 was dat €23,88 en in 2024 €29,68. Dat is een stijging van 24,3 procent.
In deze wijken stegen de huren sinds 2020 het meest
- Kadoelen – 141,3%
- Slotervaart-Noord, 96,6%
- Slotervaart-Zuid, 81,7%
- Elzenhagen – 68,7%
- Amsterdamse Poort e.o. – 66,7%
- De Aker – 64,7%
- Osdorp-Midden – 59,9%
- H-buurt – 57,8%
- Oostzanerwerf – 52,2%
- Reigerbos – 47,8%
Dat de huren aan de randen van de stad harder stegen, is volgens Gert Jan Bakker van huurdersbelangenvereniging Stichting !WOON niet verwonderlijk. “Vanaf 2017 zien we een hausse van zogenaamde buy-to-let beleggers. Zij kochten woningen op om te verhuren.” Buiten de ring lag de koopprijs gemiddeld genomen lager dan in wijken als de Pijp, de binnenstad en de Jordaan. “Maar als het huis eenmaal een huurhuis werd, werd dat duurder in de markt gezet.”
Bij de cijfers zijn volgens woningblogger Jasper du Pont ook wel kanttekeningen te plaatsen. “Ja, de huren zijn gestegen. Maar in diezelfde periode zijn de salarissen óók flink gestegen – harder nog dan de huren in de stad.” Zo bezien is huren relatief gezien goedkoper geworden, stelt Du Pont. Daarnaast, vervolgt hij, hebben kleinere huizen doorgaans een hogere vierkante meterprijs. “Als er meer kleinere woningen op de markt zijn gekomen, zal de prijs per vierkante meter dus stijgen.”
Weinig stijging in Weesp
Weesp blijft grotendeels buitenschot. De binnenstad ziet de huren met 27,7 procent stijgen, maar de andere wijken van Weesp komen daar bij lange na niet aan.
Als je de cijfers op stadsdeelniveau bekijkt, verrast het dan ook niet dat Weesp de hekkensluiter is: sinds 2020 zijn de huren in de vrije sector daar met ruim 12 procent gestegen. In Noord is de stijging forser: bijna 40 procent.
Aanbod gedaald
Ook in het veranderende aanbod zijn grote verschillen waar te nemen. Vooral in Zuidoost ging het aantal aangeboden huurwoningen onderuit. In 2020 stonden er 444 vrijesectorwoningen te huur, in 2024 zijn dat er 78 – een daling van 82,4 procent. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat de data van 2024 tot de eerste weken van november lopen.
Op wijkniveau zijn er een paar opmerkelijke uitschieters bij waar juist veel is bijgebouwd. Rondom Sloterdijk zijn veel woontorens verrezen. terwijl daar in 2020 maar twee huizen te huur stonden. Dit jaar zijn dat er 202, wat het opmerkelijke stijgingspercentage van 10.000 procent oplevert. Ook andere nieuwbouwlocaties, zoals de IJ-oevers, laten groei zien.
In Driemond, Lutkemeer/Ookmeer en Tuindorp Nieuwendam stonden dit jaar in de vrije sector (nog) geen woningen te huur. In 2020 stonden daar respectievelijk 1, 4 en 3 woningen te huur. Daarom noteren deze wijken een krimp van 100 procent.