De vastgoedmarkt, traditioneel traag in het omarmen van nieuwe technologieën, ondergaat momenteel een golf van innovatie. Er verschijnen steeds meer ‘proptech’ partijen die applicaties en platformen ontwikkelen om bijvoorbeeld kopers, verkopers of professionals te faciliteren. Deze vooruitgang vereist constante integratie van vastgoeddata, wat voor veel bedrijven de vraag oproept: moeten we zelf data verzamelen en beheren (build) of deze inkopen bij een gespecialiseerde dataleverancier (buy)? Dit artikel onderzoekt waarom het ‘build or buy’ dilemma vaak een valkuil is en waarom de inkoop van data doorgaans de betere strategie blijkt te zijn, met nadruk op kosten, tijd en kwaliteit.

Veelgemaakte fouten bij vastgoedplatformen

Veel proptech-bedrijven, maar ook vastgoedinvesteerders en geldverstrekkers, overwegen of het verzamelen en beheren van vastgoeddata onderdeel van hun core business moet zijn.
Als gespecialiseerde dataleverancier hebben wij uitgebreide ervaring met dit type klanten en constateren wij dat verdere digitalisering en toegang tot hoogwaardige vastgoeddata cruciaal zijn voor hun kernprocessen.

Veel van onze klanten besluiten in eerste instantie hun databehoefte in-house te ontwikkelen (build). Dit lijkt een logische keuze, gezien de noodzaak van vastgoeddata. In de praktijk blijkt echter dat het zelf verzamelen en beheren van deze data vaak veel complexer is dan verwacht. Bovendien is het verzamelen van vastgoeddata zelden een onderscheidende succesfactor voor eindklanten. De kernactiviteiten van deze bedrijven liggen doorgaans in het ontwikkelen van software, het opbouwen van netwerken met klanten en leveranciers en het ontwikkelen van diepgaande kennis van vastgoedprocessen.

Hieronder worden de top drie redenen besproken waarom de aankoop van vastgoeddata een betere keuze is dan zelf bouwen.

De top 3 redenen waarom het aankopen van vastgoeddata een betere keuze is dan zelf bouwen

  1. Kosten: Het aantrekken van juist personeel en het opzetten van IT-infrastructuur is kostbaar
    Het opzetten en onderhouden van een datateam en -infrastructuur brengt aanzienlijke kosten met zich mee. Dit omvat salarissen voor hooggekwalificeerde data engineers, data scientists en ontwikkelaars, evenals kosten voor hardware, opslag, cloud, softwarelicenties, beveiliging en doorlopend onderhoud. Veel partijen die we spreken vertellen ons dat de werkelijke kosten veel hoger uitvallen dan de initiële schattingen, waardoor bedrijven met flinke budgetoverschrijdingen te maken krijgen en een niet-gerealiseerde business case. Een gespecialiseerd bedrijf in vastgoeddata kan dit altijd efficiënter en met hogere kwaliteit organiseren tegen lagere kosten omdat ze meerdere klanten schaalbaar kunnen bedienen.
  2. Focus: Vastgoeddata is vaak geen onderscheidende propositie, maar wel een afleiding
    Laten we eerlijk zijn, het bezit van zelf verzamelde vastgoeddata biedt voor veel softwareleveranciers, vastgoedinvesteerders en hypotheekverstrekkers geen onderscheidende waardepropositie. Waarom zou je dan al je tijd en energie hierin steken terwijl je die ook kunt besteden aan zaken waarmee je je wél onderscheidt? Veel van onze klanten richten zich op het ontwikkelen van software die vastgoedprocessen of professionals ondersteunt. Onderscheidende kenmerken liggen dan in het netwerk van klanten en leveranciers en/of de digitalisering van vastgoedprocessen, zoals het aankopen, verkopen of financieren van vastgoed. Het binnenhalen, begrijpen en manipuleren van vastgoeddata, evenals het opzetten van een data-organisatie, vereist veel tijd en aandacht. Afhankelijk van de databehoefte ben je zo 1 tot 3 jaar kwijt om een team aan te trekken en de benodigde infrastructuur op te zetten. Zeker als partijen besluiten zelf een geautomatiseerd vastgoedwaarderingsmodel te ontwikkelen, dan is daar veel tijd en focus voor nodig. Daarnaast moeten bedrijven rekening houden met randzaken zoals privacyregelgeving, het actueel houden van systemen, het waarborgen van datakwaliteit, het naleven van compliance en regelgeving, het beveiligen van data en het onderhouden van data-infrastructuur. Dit alles leidt tot aanzienlijke afleiding van de kernactiviteiten en vertraagt de introductie van nieuwe functionaliteiten en producten die daadwerkelijk onderscheidend zijn in de markt. Je moet jezelf daarom serieus de vraag stellen: wil ik hier mijn tijd en energie aan besteden?
  3. Datakwaliteit: Specialisten doen het beter
    De datakwaliteit van gespecialiseerde dataleveranciers is vaak superieur aan de kwaliteit van organisaties waar data niet het kernproduct is. Gespecialiseerde vastgoeddata leveranciers hebben immers jarenlange ervaring, geavanceerde technologieën en toegang tot uitgebreide datasets die moeilijk intern te repliceren zijn. Daarbij komt kijken dat zelfgebouwde systemen en vastgoedwaarderingsmodellen meestal de kwaliteit en betrouwbaarheid missen die gespecialiseerde leveranciers wel kunnen bieden. Dit kan leiden tot een lagere productkwaliteit en veel vragen van eindgebruikers, wat extra druk op de supportafdeling legt.

Conclusie

Voor veel vastgoedpartijen is het ’build or buy’ dilemma voor vastgoeddata een cruciale beslissing. Hoewel het aantrekkelijk lijkt om het datateam zelf in huis te hebben, wordt de complexiteit en investering vaak onderschat. De kosten, tijdsinvesteringen en kwaliteitsverschillen wijzen sterk in de richting van het inkopen van data. Door samen te werken met gespecialiseerde dataleveranciers kunnen bedrijven zich richten op hun kernactiviteiten, sneller innoveren en hun klanten beter bedienen.