In de gemeente Rozendaal heeft 1 op de 10 koopwoningen een privézwembad. Op nummer twee staat Blaricum: daar heeft 5,5 procent van de koopwoningen een privézwembad. Als het gaat om openbare zwembaden zijn de kaarten anders geschud in Nederland. Op Vlieland delen inwoners een openbaar zwembad met – relatief gezien – het minst aantal medebewoners, namelijk met 209 anderen. Dit blijkt uit onze recente analyse.

Relatief meeste privézwembaden in Gelderland

Er is onderzocht in welke gemeenten de koopwoningen het grootste aandeel privézwembaden hebben. Voor inwoners van de gemeente Rozendaal is het goed vertoeven bij warm weer: ruim 10 procent van de koopwoningen in de gemeente heeft een privézwembad. “Rozendaal is een echte miljonairsgemeente, maar dan wel eentje die midden op de uitgestrekte Veluwe ligt. De woningen hebben er verhoudingsgewijs grotere percelen dan bijvoorbeeld in Blaricum of Rhenen. Daarnaast is Rozendaal naar aantal inwoners gemeten, bijna de kleinste gemeente op het Nederlandse vasteland. Alleen Vlieland en Schiermonnikoog hebben minder inwoners”, aldus Luke Liplijn, oprichter en CEO bij Matrixian.

Top vijf gemeenten met het grootste aandeel privézwembaden bij koopwoningen:

  1. Gemeente Rozendaal: 10,5%
  2. Gemeente Blaricum: 5,5%
  3. Gemeente Rhenen: 5,5%
  4. Gemeente West Maas en Waal: 4,4%
  5. Gemeente Schiermonnikoog: 4,1%

Openbare zwembaden in Nederland

Mensen die verkoeling zoeken en geen privézwembad hebben – oftewel het grootste gedeelte van de Nederlanders – kunnen terecht in de openbare zwembaden in Nederland. De top vijf gemeenten met de meeste openbare zwembaden per inwoner is als volgt: 

  1. Gemeente Vlieland: 6 zwembaden voor 1.255 inwoners (209 inwoners per zwembad)
  2. Gemeente Schiermonnikoog: 4 zwembaden voor 972 inwoners (243 inwoners per zwembad)
  3. Gemeente Ommen: 34 zwembaden voor 19.031 inwoners (560 inwoners per zwembad)
  4. Gemeente Baarle-Nassau: 10 zwembaden voor 7.076 inwoners (708 inwoners per zwembad)
  5. Gemeente Ameland: 4 zwembaden voor 3.839 inwoners (960 inwoners per zwembad)

In de gemeente Hilversum deel je een openbaar zwembad met – relatief gezien – de meeste buurtbewoners: daar deel je één zwembad met 47.218 anderen. Daarna volgt de gemeente Utrecht, waar je een openbaar zwembad met 46.780 anderen deelt.

Grote verhoudingsverschillen

Het verschil tussen het hoogste aantal inwoners per openbaar zwembad en het laagste aantal inwoners per zwembad, is groot in Nederland. “Als je kijkt naar de bevolkingsdichtheid van grote steden, is het logisch dat je daar een zwembad met meer mensen deelt dan in Vlieland. Bovendien heeft Vlieland, ondanks haar lage inwoneraantal, veel toerisme”, legt Liplijn uit. Dit betekent overigens niet dat Hilversummers en Utrechtenaren ook een mindere zwemervaring hebben. “Inwoners kunnen uitwijken naar andere gemeenten of recreatieplassen, zoals de Loosdrechtse of Vinkeveense Plassen.”

Over het onderzoek naar openbare zwembaden

De cijfers komen voort uit onze recente analyse. Het gaat om openbare zwembaden waarvoor je een toegangsbewijs moet kopen. Dit kunnen zwembaden van bijvoorbeeld een hotel, vakantiepark of een sportschool zijn.

Over het onderzoek naar privézwembaden

De analyse van privézwembaden is gebaseerd op data van te koop aangeboden woningen sinds 2019. Er is gekeken naar het percentage van te koop aangeboden objecten welke een zwembad hebben, en deze vergeleken met alle objecten die aangeboden zijn in een specifieke gemeente. Dit is vervolgens geëxtrapoleerd. Omdat er niet naar huurwoningen is gekeken- en deze over het algemeen geen zwembad hebben – zal het daadwerkelijke percentage lager liggen dan de hierboven omschreven schatting.