Huiseigenaren die nu hun woning willen verkopen kunnen beter nog heel even geduld hebben. Uit woningdata-onderzoek van datatechnologiebedrijf Matrixian blijkt dat de timing van verkoop een aanzienlijk verschil kan maken in de uiteindelijke opbrengst. Vooral woningen die in juni en juli worden verkocht leveren doorgaans meer op. Verkopers profiteren dan van gestapelde prijsstijgingen én een actiever koperspubliek.
Seizoenspatroon in woningtransacties
De Nederlandse woningmarkt vertoont sinds 2017 een consistent seizoenspatroon, met jaarlijks twee piekmomenten en twee duidelijke terugvalperiodes in het aantal woningtransacties. De verkoopactiviteit piekt steevast in juni/juli en opnieuw in oktober/november.
Daartegenover staan structurele dalmomenten in augustus en rond de jaarwisseling. In januari 2022 lag het aantal verkopen 25,7% onder het jaargemiddelde. In augustus 2024 bedroeg de terugval zelfs 30%. Ook december laat doorgaans een afname zien, al is die minder flink dan in januari.
Prijsstijging piekt vóór de zomer
Niet alleen het aantal verkopen, ook de huizenprijzen bewegen mee met het seizoen. Uitgaande van de kadastrale koopsommen op het moment van prijsafspraak, blijkt de prijsontwikkeling in de eerste helft van het jaar structureel gunstiger dan in de tweede helft. In 2024 stegen de prijzen in de eerste zes maanden bijvoorbeeld met 11,2%, tegenover slechts 1,2% in de tweede helft.
Kijk je naar de kortetermijnontwikkelingen op de woningmarkt dan blijkt dat huizenprijzen gemiddeld 2,5% stijgen per drie maanden. Maar tussen april en juli ligt dat percentage een stuk hoger. Met name juni en juli zijn daarom aantrekkelijke verkoopmaanden: in die periode profiteren verkopers maximaal door opeengestapelde prijsstijgingen. Aangezien een woning gemiddeld 30 dagen nodig heeft om verkocht te worden is mei of juni de ideale maand om de verkoop te starten. Zo valt de daadwerkelijke transactie in de meest gunstige periode.
“De juiste timing van je woningverkoop kan een aanzienlijk verschil maken,” zegt Rody Bottelier, woningdata-expert bij Matrixian. “Verkopers die hun woning nu aanbieden lopen mogelijk tienduizenden euro’s mis. Wie wacht tot eind mei of begin juni profiteert doorgaans van opeengestapelde prijsstijgingen en een actiever koperspubliek op het moment van verkoop. Tegelijkertijd geldt: garanties zijn er nooit. Externe factoren zoals de energiecrisis in 2022, rentestijgingen of een economische terugval kunnen de markt onverwacht beïnvloeden.”
De markt beloont geduld, tot op zekere hoogte
Wie de vaste seizoenspatronen op de woningmarkt bestudeert ziet dat uitstel zeker kan lonen. Woningen die in juni of juli worden verkocht leveren doorgaans een hogere opbrengst én wisselen sneller van eigenaar. Maar wachten kent zijn grenzen. Een woning al maanden van tevoren op de markt brengen in de hoop op een beter bod blijkt zelden effectief. Zo blijkt dat vooral snel verkochte woningen het vaakst boven de vraagprijs worden verkocht.
Bij woningen die binnen één maand worden verkocht, wordt in 86% van de gevallen overboden. Na twee maanden zakt dit percentage naar 54% en na drie maanden naar 28%. Staat een woning vier maanden of langer te koop dan is overbieden eerder uitzondering dan regel.