Snelle en betrouwbare onderpandbeoordeling met de Homematrix Desktoptaxatie

Een interview met Luc van Laarhoven, Managing Partner bij Capilex

Capilex is de ideale partner voor ondernemers die snel een zakelijke lening nodig hebben, vooral in situaties waar banken geen passende oplossing bieden. Een cruciaal aspect van hun aanpak is het gebruik van vastgoed als onderpand. Echter, deze benadering bracht een uitdaging met zich mee – het snel waarderen van vastgoed zonder concessies te doen aan de betrouwbaarheid. Tijdens een interview met Luc van Laarhoven, Managing Partner bij Capilex, duiken we dieper in deze uitdaging en ontdekken we hoe de Homematrix Desktoptaxatie een uitkomst bleek.

Luc van Laarhoven

Luc van Laarhoven

Managing Partner

Uitdaging

In de wereld van zakelijke financiering is Capilex de go-to partner voor midden- en kleinbedrijven die snel op zoek zijn naar financiering buiten traditionele instituties. Luc vertelt: “Het verkrijgen van een lening kan voor ondernemers knap lastig zijn vanwege strikte regels en tijdrovende procedures bij banken. Bij Capilex bieden we daarom een alternatieve financiering die snelheid centraal stelt, gefinancierd door zowel ons eigen kapitaal als kapitaal van investeerders.”

Om ondernemers zo goed mogelijk van dienst te zijn, kunnen zij hun leningaanvraag eerst online indienen, waarna een “quick scan” volgt. Ondernemers krijgen dan binnen enkele minuten te horen of hun aanvraag is goedgekeurd. Een cruciaal aspect van deze beoordeling is de evaluatie van vastgoedonderpand, waarvoor Capilex gebruikmaakt van het Automated Valuation Model van Matrixian.

Nadat de aanvrager akkoord gaat met het voorlopige voorstel gaat Capilex over tot een meer grondige controle. Hoewel de AVM-waarde snel en efficiënt is, biedt het geen absolute zekerheid. Zoals Luc benadrukt: “Met een geautomatiseerde woningwaarde missen we net dat extra stukje garantie dat noodzakelijk is bij het verstrekken van leningen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor investeerders die een deel van het kapitaal verstrekken. Tegelijkertijd willen we wel dat de waarde snel wordt beoordeeld.” De uitdaging was dan ook om een beëdigde taxatie te krijgen zonder dat dit dagenlang, soms wekenlang, in beslag neemt.


Aanpak

In een vroeg stadium toonde Capilex interesse in de mogelijkheden van de Desktoptaxatie, en de redenen hiervoor waren duidelijk. Allereerst is de Desktoptaxatie snel. Binnen slechts 4 uur kan een volledig taxatierapport worden verkregen, wat een aanzienlijke tijdsbesparing oplevert vergeleken met de langere doorlooptijden van traditionele taxaties.

Daarnaast is Desktoptaxatie financieel aantrekkelijk. Traditionele taxaties kunnen al snel tussen de € 700 en € 1000 euro kosten, terwijl de Desktoptaxatie nog geen tachtig euro bedraagt. “Met de Homematrix Desktoptaxatie kunnen we aanzienlijke kosten besparen en ons beoordelingsproces efficiënt houden, wat natuurlijk een pluspunt is,” vertelt Luc.

Tot slot is de Desktoptaxatie voorzien van een extra controle en handtekening van een gecertificeerde taxateur met lokale expertise. Luc benadrukt: “Deze toevoeging van een extra vertrouwenslaag, in vergelijking met de ‘gewone’ datagedreven methoden, is van cruciale waarde voor ons. Dit versterkt het vertrouwen van alle betrokkenen in het gehele proces.”

Met deze voordelen in het vooruitzicht besloot Capilex de Homematrix Desktoptaxatie te testen. Ze wilden uit de eerste hand ervaren hoe deze innovatieve methode hun processen kon optimaliseren en hun klanten nog sneller en beter van dienst kon zijn. Na twee weken intensief testen en evalueren hebben ze ontdekt dat de Desktoptaxatie een waardevolle aanvulling is geworden op hun financiële dienstverlening.


Resultaat

Het resultaat van de implementatie van de Desktoptaxatie heeft Capilex aanzienlijke voordelen gebracht. Luc benadrukt: “Dankzij de Homematrix Desktoptaxatie kunnen we onze kosten verlagen en tegelijkertijd ons beoordelingsproces efficiënt houden, zonder dat dit ten koste gaat van de betrouwbaarheid. De handtekening van een gecertificeerde taxateur met lokale expertise vangt dit op.

Dankzij de Desktoptaxatie heeft Capilex kunnen vasthouden aan hun belofte van een korte doorlooptijd, terwijl het risico van onderpandbeoordeling aanzienlijk is verminderd. Luc legt uit: “Door geavanceerde datatechnologieën te combineren met de expertise van gecertificeerde taxateurs, kunnen we snelheid behouden en tegelijkertijd een betrouwbare inschatting van het risico maken. Dit komt zowel ons, de kredietnemers en onze investeerders ten goede.”

“Met de Homematrix Desktoptaxatie kunnen we aanzienlijke kosten besparen en ons beoordelingsproces efficiënt houden. Door dit te combineren met de expertise van een lokale taxateur kunnen we een betrouwbare inschatting van het risico maken. Dit komt zowel ons, de kredietnemers en onze investeerders ten goede.”

Luc van Laarhoven

Managing partner, Capilex