Duurzame Daken Kansenkaart: Waar data en duurzaamheid op nieuwe hoogte samenkomen
Een interview met Jan Henk Tigelaar, Directeur bij Rooftop Revolution
Afbeelding: Alice Wielinga i.o.v. Rooftop Revolution
Te midden van de betonnen jungle van Amsterdam heeft Rooftop Revolution zich ten doel gesteld om natuurgebieden aan te leggen op een onverwachte plek: de daken! Ze heeft als missie om het nog onbenutte dakoppervlak van 60.000 voetbalvelden in Nederland te vergroenen. Tijdens een interview met Jan Henk Tigelaar, directeur bij Rooftop Revolution, ontdekken we het ontstaan en de impact van de Duurzame Daken Kansenkaart, waar data en duurzaamheid op nieuwe hoogte samenkomen.
Jan Henk Tigelaar
Directeur
Uitdaging
“In onze ambitie om duurzaam dakgebruik te bevorderen wilden we concrete inzichten krijgen in de mogelijkheden ervan,” begint Jan Henk zijn verhaal. “We hadden behoefte aan feitelijke cijfers en voorspellingen om de impact van duurzame dakbenutting te kwantificeren. Daarom gingen we in gesprek met diverse partijen, waaronder Matrixian.”
Hoewel Rooftop Revolution al enkele “kaartjes had geknutseld” om de potentie van duurzame dakbedekking te visualiseren, realiseerde ze zich dat feitelijke cijfers en voorspellingen essentieel waren voor hun missie. De uitdaging was om een partner te vinden die gespecialiseerd was in data en hen kon voorzien van de benodigde inzichten om hun ambitie waar te maken.
“We hebben uiteindelijk voor Matrixian gekozen omdat ze zeer betrokken waren bij onze visie. Dit was bijzonder prettig. Er was (en is nog steeds) altijd ruimte om ideeën met elkaar uit te wisselen en ze gaan altijd een stapje verder wanneer dat nodig is.”
Aanpak
Tijdens de samenwerking ontstond een win-winsituatie waarbij Rooftop Revolution haar expertise in duurzaamheid combineerde met de dataverwerkings- en analytische skills van Matrixian. Dit resulteerde in een opmerkelijk product: de Duurzame Daken Kansenkaart. Dit is een digitale kaart van Nederland die per dak laat zien welke duurzame invulling het meest haalbaar, rendabel en voordelig is.
De kaart is tot stand gekomen door verschillende datasets te combineren. Zo zijn gebouweigenschappen zoals hoogte, daktype en bouwjaar gecombineerd met omgevingsfactoren als waterniveau (na regenval), de mate van hittestress en zoninstraling. Door deze data te modelleren ontstond er een meerwaarde, want voor elk dak kon nu een optimale invulling worden gegeven. Een modern plat dak in een waterstressgebied is bijvoorbeeld perfect geschikt voor een groendak met waterbergende kwaliteiten en een oud schuin dak met goede zoninstraling leent zich uitstekend voor zonnepanelen.
Resultaat
De Duurzame Daken Kansenkaart is een krachtig instrument geworden dat wordt ingezet door zowel overheden als vastgoedpartijen. “Met de kaart kunnen we per dak laten zien welke duurzame invulling het meest geschikt is, onderbouwd door feiten en cijfers. Dit kan voor een heel gebied of voor een specifieke vastgoedportefeuille.”
De kaart heeft Rooftop Revolution een leidende positie gegeven op het gebied van datagebruik voor dakbenutting, waardoor ze andere partijen kunnen ondersteunen die streven naar duurzaamheid. Jan Henk licht toe: “We hebben de kaart onder andere ingezet voor de Gemeente Utrecht, Woningcorporatie Havensteder, Gemeentelijk vastgoed Amsterdam, Provincie Utrecht en het Rijksvastgoedbedrijf. Een mooi lijstje waar we trots op mogen zijn. Er komen ook nog een aantal nieuwe projecten aan, dus hou ons in de gaten,” lacht Jan Henk.