Marketeers gebruiken e-mailmarketing om klanten te bereiken. Prima keuze, alleen zie ik nog steeds veel bedrijven die hun mails niet personaliseren. Waarom krijg ik een e-mail over tuinartikelen, terwijl ik in een appartement woon? Dit soort e-mails klik ik snel weg: ik ben niet getriggerd. Vandaag leer je hoe je data gebruikt om e-mailmarketing te personaliseren.

 

E-mailmarketing is nog steeds een belangrijke tool

E-mail is belangrijk voor bedrijven. Bijna driekwart van de Nederlanders heeft afgelopen jaar minimaal één keer iets online gekocht dankzij een e-mail. Dit blijkt uit het Nationaal E-mail Onderzoek 2018. Een prima medium om je doelgroep te bereiken. Nu zul je je afvragen: dat kan toch haast niet beter? Ja, toch wel. Iedere (potentiële) klant is anders, en zijn vraag dus ook. Om die boven tafel te krijgen, is data de aangewezen manier om nieuwe aanbiedingen te doen. Zo pak je het aan:

1. Kijk naar je huidige data

Om te beginnen met het personaliseren van e-mailmarketing, is het belangrijk om te starten bij de basis. Over welke gegevens beschik je van je klanten? NAWTE-gegevens of meer? Dit is de start van je database. Probeer alle data per klant in kaart te brengen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van een DMP (Data Management Platform).

2. Zoek samenhang

Wanneer je alle data overzichtelijk hebt, kun je van start gaan. Welke data is interessant en bruikbaar? Probeer de patronen te zien. Voorbeeld: je ziet dat je klant in een korte tijd veel verschillende producten koopt, zoals een bed, bank, tv en hamer. Misschien is er wel sprake van een verhuizing, of geeft je klant zijn huis een nieuwe inrichting. Interessant, want met deze informatie kun je gerichte aanbiedingen sturen, zoals een nieuw tv-meubel of een boormachine.

3. Verbeter je segmentatie door in- én externe data

Om je e-mail nog persoonlijker te maken, kun je extra data toevoegen in je database. Dit kunnen consumentenpersona’s zijn, informatie over in wat voor buurt iemand woont of het feit dat iemand ondernemer is. Met deze data kun je je doelgroep nog beter segmenteren. Tip: hoe beter de segmentatie, hoe persoonlijker de e-mail!

4. Trial and error

Nadat je doelgroep door eigen en externe data verder is gesegmenteerd, kun je gaan testen. Ik zie dat bedrijven vaak direct een te grote doelgroep aanschrijven. Niet doen! Probeer erachter te komen of je segmentatie klopt. Hou nauwlettend in de gaten of je meer clicks krijgt en of de conversie stijgt.

Mail mij vooral ook een keertje!

Met dit stappenplan kun je aan de slag met het personaliseren van je e-mailmarketing. Begin klein, verbeter je database, segmenteer en test. Hierdoor krijgen je klanten betere e-mails en aanbiedingen. Wil jij weten hoe je data op orde brengt en hoe je nieuwe, interessante data kunt vinden? Bel me gerust, ik help je graag. Ook als je een andere datavraag hebt.

 

Stef Vernooij is business development manager bij data science bedrijf Matrixian Group. Samen met opdrachtgevers zoekt hij naar innovatieve manieren om de maximale waarde uit data te halen.

Photo credit: Campaign Creators