Waterschap Rivierenland

Met AR zien hoe hoog het water komt bij een dijkdoorbraak

Als de dijken doorbreken loopt een groot deel van ons land onder water. Hoewel we dit allemaal wel weten zijn er nog veel mensen die zich hier weinig tot nooit mee bezig houden. Waterschap Rivierenland stond voor de uitdaging om Nederlanders uit de regio bewust te maken van de gevolgen van een dijkdoorbraak. Ze legde bij ons de opdracht neer om een Augmented Reality (AR) applicatie te ontwikkelen waarmee bewoners, na het invullen van hun eigen postcodegebied, een digitale ervaring krijgen van de gevolgen van een dijkdoorbraak.

Een griezelig realistisch beeld van een dijkdoorbraak

Voor de bewustwordingscampagne hebben wij een AR applicatie ontwikkeld voor Android en iOS apparaten. Gebruikers kunnen via de app hun eigen postcode invullen. Vervolgens berekend de applicatie op basis van de ingevulde adresgegevens én vrijgegeven data van de Rijkswaterstaat hoe hoog het water zou komen bij een dijkdoorbraak. Wanneer een gebruiker de vloer scant komt het water middels AR omhoog in zijn/haar eigen woonkamer.

#tothier! 

De vooraf gestelde doelen van Waterschap Rivierenland zijn ruimschoots gehaald. De applicatie was in één week al ruim 30.000 keer gedownload. Ook is de applicatie meegenomen in landelijke media wat ervoor heeft gezorgd de bewustwordingscampagne in drie maanden tijd bijna 3 miljoen mensen heeft bereikt!

Doordat de boodschap op een visuele en interactieve manier is overgebracht kon de doelgroep zelf ervaren wat er gebeurd als er een dijk doorbreekt. Iets wat onmogelijk was geweest zonder AR. De kracht van deze campagne zat hem dan ook in de unieke ervaring.

“Met de app #tothier maakten we waterveiligheid aansprekend voor een grote groep mensen. Gecombineerd met een marketingcampagne bereikten we in drie maanden tijd bijna 3 miljoen mensen.”

Frank Wijchgel

Senior communicatieadviseur, Waterschap Rivierenland

Bent u geïnteresseerd in de mogelijkheden? Neem gerust contact met ons op.