Zonnepanelen, groene daken en isolatie; verduurzaming van woningen kent vele gezichten. Maar wat is de invloed ervan op de waarde van een woning? Welke trends zijn er? En betekent niets doen dat een woning straks minder waard wordt? Bart Meijer van het datatechnologiebedrijf Matrixian Group gaat hierover in gesprek met duurzaamheidsmakelaar Bart Teulings van Bart uw Makelaar

Duurzaamheidsmakelaar

Teulings is ruim tien jaar actief binnen de vastgoedbranche. Drieënhalf jaar geleden is hij voor zichzelf begonnen als ‘duurzaamheidsmakelaar’. Dat wil zeggen dat hij bij elke bezichtiging duurzaamheidsadvies geeft. Hij vertelt over de mogelijkheden, geeft advies over subsidieregelingen en rentekorting bij banken en legt uit hoe keuzes van nu de waarde van een woning op termijn kunnen beïnvloeden. ‘Het zit hem met name in een stukje bewustwording’, vertelt Teulings. ‘Men kan ervoor kiezen om niet te verduurzamen, maar moet er dan rekening mee houden dat concurrenten op de woningmarkt straks wel zijn aangepast, waardoor men in de toekomst mogelijk een mindere waarde voor de woning krijgt’.

Als Meijer vraagt waarom hij deze overstap heeft gemaakt vertelt Teulings dat hij zich enerzijds maatschappelijk verantwoordelijk voelt. ‘In 2050 moet de woningmarkt energieneutraal zijn, dus daar zullen wij allemaal een steentje aan moeten bijdragen’. Anderzijds vertelt hij dat de klimaatdoelstelling maakt dat woningeigenaren voor moeilijke keuzes komen te staan. ‘Wat is nou de beste stap naar verduurzaming? En wat is de invloed ervan op de lange termijn? Ik neem dit soort vragen dagelijks mee in mijn gesprekken met klanten’. Teulings verdiept zich daarbij altijd in de motivatie van zijn klanten, want die zijn per persoon verschillend. ‘De een wil wat goeds doen voor de wereld en de ander focust meer op comfort of geldbesparing. Daar zoek ik als duurzaamheidsmakelaar het verschil’. 

Trends binnen de woningmarkt

De bereidheid tot verduurzaming is de afgelopen jaren sterk toegenomen. En gezien de klimaatdoelen verwacht Teulings dat dit alleen nog maar meer zal worden. ‘Met name zonne-energie is populair. Het is inmiddels een standaard vraag die ik krijg van klanten en steeds meer particulieren besluiten om hierin te investeren’. Deze trend zien we ook om ons heen, want op steeds meer daken verschijnen zonnepanelen. ‘Ik neem dit standaard mee in mijn verhaal, mits ze er nog niet op zitten natuurlijk’.

‘Daarnaast is er tegenwoordig steeds meer vraag naar dakisolatie. Wellicht is dit deels het gevolg van de coronapandemie, omdat zolderverdiepingen steeds vaker omgetoverd worden tot werkkamers. Maar het is met name goed voor het milieu en bespaard veel geld omdat er minder stookkosten zijn’. Dit komt doordat warme lucht altijd naar een plek met een lagere temperatuur stroomt en omdat warme lucht stijgt. Bij het goed isoleren van een dak kan dus veel winst worden geboekt.

‘Tot slot zie ik een toenemende belangstelling in het type energielabel. Drie jaar geleden was dit nog een onbesproken onderwerp. Tijdens een bezichtiging werd hier vrijwel nooit over gesproken. Tegenwoordig hoor ik veel vaker van mensen dat ze een huis zoeken met bijvoorbeeld het energielabel C of hoger. Of men is op zoek naar een huis dat al verduurzaamd is’. 

Top 3 duurzaamheid-opties

Als er gevraagd wordt naar de top drie duurzaamheid-opties die het meest waardeverhogend zijn voor een woning antwoord Teulings het volgende: (1) dubbel glas, (2) zonnepanelen en (3) dakisolatie. Hieronder de toelichting.

Dubbel glas kan heel wat opleveren. Niet alleen voor het milieu maar ook zeker voor je portemonnee. Dubbel glas kan ervoor zorgen dat het energielabel stijgt en de vraag naar de woning verhoogt. ‘Een gevolg waar weinig mensen aan denken is dat de waarde van je huis toeneemt’, vertelt Teulings. ‘Steeds meer kopers vinden dubbel glas belangrijk en zijn bereid om hier tientallen duizenden euro’s meer voor te betalen’. Het maakt een woning dus stuk aantrekkelijker waardoor het makkelijker kan worden verkocht. Het kostenplaatje van verhuizen kan daardoor ook lager uitpakken. Er is immers een kortere periode waarin de woning te koop staat.

Ook zonnepanelen hebben een positief effect op de waarde van een woning. En dat is niet voor niets. ‘Zonnepanelen staat synoniem aan duurzaamheid. Ze liggen lekker prominent op het dak en zijn daarom voor een leek makkelijk te herkennen. Het energielabel verhoogt al snel met één of meerdere stappen, dus van C naar A bijvoorbeeld, en ze hebben een positief effect op de energierekening’. Als het je eigendom is kan het volgens Teulings dus heel wat opleveren, maar als mensen ze gaan huren en in het verkooptraject weer te huur ter overname aanbieden dan ziet hij geen toegevoegde waarde. 

Tot slot ziet Teulings dakisolatie als een van de meest waardevolle investeringen. ‘Maar dit is wel persoonsgebonden’, vertelt hij. ‘Gebruikt men de zolder als leefruimte, dan is het zeker aan te raden. Maar als men de zolder niet nodig heeft, dan heeft dakisolatie een mindere functie’. Hij vertelt dat het bouwjaar van een huis met dakisolatie veel zegt over de kwaliteit ervan en dat dit daarom moet worden meegenomen in (ver)koopgesprekken. Dakisolatie uit 1990 is bijvoorbeeld niet te vergelijken met één uit 2013. Ook op Funda is het jaartal niet te herleiden. ‘Daar zie ik verbeteringpotentieel’. 

Datatechnologie en verduurzaming

Meijer vertelt tijdens het interview dat Matrixian Group ook bezig is met duurzaamheid. ‘Wij hebben de Duurzame Daken Kansenkaart ontwikkeld, een digitale kaart van Nederland die per pand laat zien welke duurzame dak-invulling optimaal is’. Het type invulling wordt berekend aan de hand van data; door diverse vastgoedkenmerken te combineren met omgevingsfactoren kan het model bepalen welke duurzame invulling het meest haalbaar, rendabel en voordelig is. 

Meijer vraagt of deze ontwikkeling ondersteuning zou kunnen bieden aan het werk van een vastgoedprofessional. ‘Ja, ik vind dit soort ontwikkelingen heel goed’, zegt Teulings. ‘Als professionals de mogelijkheden van een dak kunnen meenemen in een verkoopgesprek onderscheiden ze zichzelf. Als ze vervolgens ook nog de juiste partijen bij elkaar weten te brengen om een duurzaam dak te realiseren is er een grote winst te behalen. Niet alleen op het gebied van milieu, maar de professional is dan ook echt van toegevoegde waarde voor zijn klant’.

Gerelateerde producten

Woningwaarderapport

Woningwaarderapport

Mobiliteitskaart

Mobiliteitskaart