Uit recente berichtgeving blijkt dat particuliere investeerders ‘massaal’ vastgoed van de hand doen. De onzekerheid over de regulering van de huurmarkt en fiscale veranderingen hebben ervoor gezorgd dat het aanbod op de vrije huurmarkt onder druk kwam te liggen, en de huren harder gestegen zijn. Tegelijkertijd betekent dit dat de terugverdientijd van vastgoed gunstiger is geworden: men hoeft minder te betalen voor de aankoop van vastgoed, maar de huurinkomst is hoger. Wat betekent dit voor het investeringsspel? En zijn er specifieke gebieden in Nederland die hierdoor extra aantrekkelijk worden?

De laagste bruto terugverdientijd vindt u niet in Amsterdam

Uit ons onderzoek blijkt dat de laagste bruto terugverdientijd niet in Amsterdam is. Hiermee bedoelen we het aantal jaren dat nodig is om de initiële aankoopprijs terug te verdienen door huurinkomsten. Fiscale uitgaven, onderhoud en de waardestijging van vastgoed zijn hierbij niet meegenomen. Bovendien hebben we enkel gekeken naar appartementen. 

Grafiek percentage VvE's die voldoen aan norm

De huur in Amsterdam is uiteraard een stuk hoger dan in de rest van Nederland. Maar de vastgoedprijzen zijn dat ook. De verhoudingen zijn echter een stuk gunstiger in andere steden. In Den Haag was de jaarlijkse verhuurprijs voor één vierkante meter 222,90 euro, met een transactieprijs van 3750 euro per m2. Het aantal jaarlijkse huurinkomsten dat nodig is om de transactieprijs terug te verdienen komt daarmee uit op 16,8 jaar. In Amsterdam ligt dit aanzienlijk hoger, met de huidige marktprijzen duurt het daar 22,3 jaar.

Grafiek VvE bijdrage afgelopen 5 jaar flink gestegen

Leidt dit ook tot een vlucht naar andere steden?

Uit onze cijfers blijkt van niet. Het totale volume van investeerders die vastgoed kopen is inderdaad gedaald. Maar we zien wel dat als we de investeringen bekijken die gedaan worden in de 10 grote steden van Nederland, het aandeel van Amsterdam juist gestegen is.

Een keuze uit veiligheid?

De cruciale vraag blijft of investeerders kansen laten liggen door vast te houden aan de zekerheid van de woningmarkt in Amsterdam, ondanks de lange terugverdientijd. Is het wellicht verstandiger voor investeerders om te overwegen naar steden zoals Rotterdam en Den Haag te kijken, waar de terugverdientijd bijna zes jaar korter is?

Kennis is macht.

Bij Matrixian begrijpen we het belang van weloverwogen investeringsbeslissingen. Daarom bieden wij u inzicht door middel van nauwkeurige vastgoeddata. Ontdek hoe u met onze expertise de juiste investeringen in kaart kunt brengen en uw portefeuille kunt laten groeien. Neem vandaag nog contact met ons op voor een consult!

Gerelateerde producten

Automated Valuation Model (AVM)

Automated Valuation Model (AVM)

Housing Analytics

Housing Analytics