De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) en de eerder aangepaste richtlijn vanuit de European Banking Authority (EBA) voor woningtaxaties zorgt voor een flinke disruptie in de woningtaxatie wereld. Wij voorspellen dat 80% van alle woningtaxaties binnen nu en 5 jaar via een Uber-model zullen plaatsvinden. 

Desktoptaxatie is een taxatievorm waarbij de taxateur op afstand met gebruik van de computer een modelmatige waarde beoordeelt, evalueert en goedkeurt. Dit wordt gedaan met behulp van AI en data over de woningmarkt. Deze vorm van taxeren is sneller en goedkoper dan een taxatie aan huis zoals die nu gebeuren.

De Desktoptaxatie wordt steeds vaker geaccepteerd door hypotheekverstrekkers. Bij een hypotheek tot 90% van de aankoopprijs van een woning kun je de Desktoptaxatie inzetten. Dit biedt grote voordelen voor de consument, met name in snelheid van het proces en de kosten van de taxatie. Waar een reguliere taxatie al snel meer dan 600,- EUR kost zijn de kosten voor een Desktoptaxatie nooit hoger dan 95,- EUR.

Luke Liplijn, CEO van Matrixian, voorspelt dat de Desktoptaxatie aan populariteit zal winnen en in de nabije toekomst ook ingezet zal worden wanneer meer dan 90% van het aankoopbedrag gefinancierd moet worden.

Of het nu gaat om de belangenbehartigers van banken, makelaars, taxateurs of consumenten, iedereen heeft een uitgesproken mening over deze ontwikkeling. En iedere partij bekijkt het vanuit zijn eigen achtergrond en belangen. Zoals bij iedere disruptie geldt ook voor deze ontwikkeling dat de markt een nieuw evenwicht moet vinden.

We denken dat deze belangen goed samen gaan en hebben daarom de Homematrix Desktoptaxatie ontwikkeld waarmee we hecht samenwerken met een landelijk dekkend netwerk van taxateurs, zodat de lokale kennis van taxateurs gecombineerd met slimme technologie (data en AI) ingezet kan worden voor een snelle, objectieve en nauwkeurige waarde van de woning. Waarbij we de regels van het Nederlands Register Vastgoed Taxateurs (NRVT) respecteren. De taxateur kan bijvoorbeeld zelf referentietransacties selecteren, toelichting geven en de taxatie ondertekenen. We noemen dit het Uber-model en dit maakt de weg vrij voor een verdere opmars van de Desktoptaxatie.” Aldus Luke Liplijn.

De Desktoptaxatie is geschikt voor reguliere woningen. Voor hypotheekaanvragen van nieuwbouwwoningen, unieke boerderijtjes in de polder of woningen van meer dan 1 miljoen EUR blijft een taxatie met fysieke pand opname nodig. Deze categorie woningen is echter niet meer dan 20% van alle woningverkopen.