Woningmakelaars kunnen binnenkort een interessante nieuwe tool verwachten uit de techwereld. Zo voorspelt scale-up Matrixian Group welke woningen er te koop of te huur komen en wie gaat verhuizen. VJ sprak hierover met Luke Liplijn, oprichter en CEO van Matrixian Group.

Liplijn: “Het is bekend dat makelaars het meeste werk krijgen via persoonlijke relaties. Als iemand hulp nodig heeft bij de verkoop van zijn woning, wenden ze zich vaak tot de makelaars die drie huizen verderop woont of twee jaar geleden een geweldige klus heeft verricht bij de verkoop van een vriend of familielid.” Veel makelaars zetten volgens hem regelmatig een voelspriet uit om te zien of iemand in hun netwerk overweegt om een huis te plaatsen.

“Het probleem is dat wanneer een makelaar eenmaal succesvol is in de verkoop, er continu nieuw woningaanbod moet zijn om ook iets te kunnen verkopen. Matrixian Group helpt door middel van data science bij het voorspellen welke woningen op korte termijn op de markt komen zodat makelaars weten waar nieuwe klanten te vinden”, aldus Liplijn.

Vastgoeddata en machine learning
Matrixian Group is een scale-up uit Amsterdam, die onder andere vastgoeddata en machine learning gebruikt om met het product Smart Move kansen in de markt te signaleren voordat ze er daadwerkelijk zijn. Het dataplatform analyseert meer dan 600 kenmerken per adres zoals demografie, inkomensveranderingen, koopgedrag en levensgebeurtenissen.

Deze data zijn afkomstig uit openbare bronnen en historische gebeurtenissen op postcodeniveau. De resulterende ‘Smart Move Score’ geeft aan hoe waarschijnlijk het is dat mensen hun huis verkopen binnen twaalf maanden, zodat bijvoorbeeld makelaars precies weten wanneer ze de hand moeten reiken voor de beste kans op een deal.

Matrixian Group bedient met een eigen team van 22 medewerkers momenteel verschillende opdrachtgevers in de financiële- en logistieke sector. Het data science bedrijf gaat vanaf januari met een kleine groep makelaars starten om dit platform voor listing-voorspellingen beschikbaar te stellen aan geïnteresseerden.