Grenzeloze klantsegmentatie met machine learning. 

Relevante boodschappen sturen naar klanten met behulp van klantsegmentatie is niet nieuw voor de hedendaagse marketeer. Archetypen of persona’s worden al vaak gebruikt om klantsegmenten te creëren. Klantdata wordt verrijkt met demografische kenmerken en er wordt gekeken naar inzichten als stedelijkheid, type huishouden en welstandsniveau. 

Maar hoe werkt dit als je klanten in verschillende Europese landen wonen. Landen waar dergelijke kenmerken onbekend zijn, je geen referenties hebt en het ontbreekt aan “local insights”?

Ons data team heeft tijdens een tweedaagse AI Hackathon, georganiseerd door de DDMA, een machine learning model ontwikkeld gericht op een nieuwe manier van segmenteren. Dit model maakt clusters door patronen te herkennen in de data die door mensen eenvoudig over het hoofd kunnen worden gezien. Ieder cluster is uniek maar ook complex, bovenstaande animatie geeft vereenvoudigd ieder cluster weer met een kleur.

Na een verdiepende analyse op de eigenschappen van ieder cluster worden labels toegekend en krijgt het cluster een gezicht en ontstaat een consumentenprofiel. Denk bijvoorbeeld aan de “Urban professional”. 

Door data te visualiseren en het profiel weer te geven op een kaart maken we de penetratiegraad inzichtelijk en dit helpt bij het juist prioriteren van de marketing en sales activiteiten en bij de interne overtuiging van de gekozen strategie. 

 Het modelleren door middel van machine learning is niet alleen waardevol voor het vinden van gedetailleerde onderlinge patronen, het helpt bij het uitsluiten van menselijke opvattingen en vooroordelen voor het bepalen van consumentenprofielen.

Meer weten over hoe machine learning kan helpen bij het segmenteren van jouw bestaande klanten en het vinden van nieuwe doelgroepen? Neem dan nu contact met mij op!

Telefoonnummer: 020-2148990