De credit management sector is volop in beweging. De digitale revolutie vond ook naar dit vakgebied zijn weg. Welke digitale trends moet jij als credit manager in de gaten houden om de liquiditeit van je bedrijf op orde te houden? Drie digitale ontwikkelingen om voorop te blijven lopen en de digitale revolutie voor je te laten werken.

Om de kredietrisico’s binnen je bedrijf te minimaliseren, moet je niet alleen de de cashpositie van je bedrijf nauwlettend in de gaten te houden. Het is minstens zo belangrijk om mee te bewegen met de ontwikkelingen in je vakgebied. De digitale revolutie is daar natuurlijk onderdeel van. Met deze drie digitale trends krijg je meer inzicht in de liquiditeit van je bedrijf en blijf je voorop lopen.

#1 Het personaliseren van klantcontact

Het personaliseren van klantcontact is een belangrijke ontwikkeling in het credit management en Big Data is de sleutel naar succes. Het afstemmen van je communicatie op je klant wordt een stuk gemakkelijker door segmenten aan te brengen in je debiteuren. Op die manier kun je voor iedere groep een andere incasso strategie toepassen. Big Data helpt je daarbij. Door je eigen interne klant data te combineren met data van externe partijen verzamel je waardevolle informatie, bijvoorbeeld welke groepen en verhoogd betalingsrisico lopen of juist niet. Vervolgens kun je segmenten maken van je debiteuren. Zo krijg je bijvoorbeeld een segment van klanten waarmee je een betalingsregeling treft. Zo kun je effectief communiceren met je relaties en je cashflow gezond houden.    

#2 Preventieve klant acceptatie in plaats van reactieve credit management

Credit manager verschuiven hun klant acceptatie strategie van reactief naar preventief. Dit is een trend die al langer gaande is en onverminderd doorzet. In plaats van reageren op het moment dat er een betalingsprobleem is, kijken credit managers nu al bij de acceptatie van de klant wat de mogelijke kredietrisico’s zijn. Ook hier is Big Data een goede partner. Bundel je krachten als credit manager met een data scientist voor de ijzersterke combinatie van rekenkracht met je (eigen) vakkennis. Zo verkrijg je bijvoorbeeld alle data die je nodig hebt om fraude of betalingsrisico’s te voorkomen.

#3 Voorspellen van betalingsproblemen

Het voorspellen van betalingsproblemen met behulp van artificial intelligence kan al even, maar wordt nu ook serieus genomen in het credit management. Steeds vaker bouwen bedrijven zelf algoritmes die betalingsproblemen voorspellen. Een model dat op basis bedrijfs- of klantprofielen, aankoopgedrag en betaalgedrag inzicht in de liquiditeit van je bedrijf. Zo weet je bijvoorbeeld of er bepaalde maanden zijn dat je bedrijf geen cash binnen krijgt of welke groepen betalingsrisico’s vormen. Daar kun je vervolgens naar handelen, zodat de cashflow in balans blijft.

Volg deze trends en je zorgt ervoor dat je als credit manager voorop blijft lopen en de digitale revolutie voor je laat werken door meer inzicht te krijgen in de liquiditeit van je bedrijf.