Navigatie-apps als TomTom, Waze en Google Maps veroorzaken verkeersproblemen zo mochten we afgelopen weekend lezen in het FD, dit n.a.v. een bericht van ingenieursclub IEEE. De apps sturen automobilisten op zoek naar een snellere route, via sluiproute door buurten die hier niet op berekend zijn. Oplossingen vereisen nieuwe vormen van stadsplanning. Het artikel van IEEE kun je lezen via deze link.

Data top 15

Er is door de Rijksoverheid in 2018 een bestuurlijke afspraak gemaakt om bij te dragen aan een versnelde digitalisering van de mobiliteit. Het target is om 90% van de publieke data in 2023 structureel op orde te hebben en aan te kunnen bieden als open data. In het lijstje van de Data top 15 staan de 15 type data die nodig zijn om Nederlandse infrastructuur verder te digitaliseren, dit zijn:

 1. Geplande wegwerkzaamheden 
 2. Actuele wegwerkzaamheden 
 3. Incidenten 
 4. Restduur incidenten 
 5. Maximum snelheden 
 6. Borden (ge- en verbod) 
 7. Regelscenario’s uit verkeerscentrales 
 8. Beeldstanden rijkswegen 
 9. Brugopeningen 
 10. Statische parkeerdata 
 11. Dynamische parkeerdata 
 12. Evenementdata 
 13. iVRI data (incl. topologie) 
 14. Data voor logistiek (o.a. milieuzones, laad- en losplekken, doorrijhoogtes)
 15. Fietsdata (o.a. herkomst- /bestemming, routes en snelheden, gebruik stallingen)

De wegbeheerders werkzaam voor Gemeenten hebben de eervolle taak om de meeste van deze informatie te verzamelen en digitaliseren. Dat is een flinke klus omdat de informatie nu nog bij de meeste Gemeenten versnipperd of niet aanwezig is. 

Data strategie en transformatie voor Gemeenten

Matrixian ondersteunt overheden in het digitaliseren van de Data Top 15 met het Matrixian Platform, benieuwd wat we kunnen betekenen?

Podcast

Luister hier naar het interview met Thijs Herwig data transformer bij Matrixian Group over de praktische invulling van de digitaliseren van de Data Top 15.

Gerelateerde producten

Matrixian Map

Matrixian Map

Mobiliteitskaart

Mobiliteitskaart