Het besef dat een dak meer is dan simpelweg ‘een dak boven je hoofd’ is bij veel mensen geland. Duurzame daken zijn populairder dan ooit. Een kanttekening is echter dat niet ieder dak geschikt is voor elk duurzaam type invulling. De kunst is daarom om te achterhalen welke mogelijkheden er wél zijn en welke invulling optimaal is. Onze datagedreven toepassing, de Duurzame Daken Kansenkaart, helpt hierbij. Het levert een bijdrage aan een intelligent daklandschap en versnelt de invulling van duurzame daken.

Een intelligent daklandschap

In samenwerking met Rooftop Revolution hebben wij de Duurzame Daken Kansenkaart ontwikkeld. Deze datagedreven toepassing maakt het mogelijk om direct inzicht te krijgen in welke duurzame dak-invullingen ultiem zijn. Datasets die hierbij een rol spelen zijn pandeigenschappen en omgevingsfactoren. Pandeigenschappen zijn factoren als hoogte, type dak en bouwjaar en omgevingsfactoren betreffen gegevens als waterniveau (na regenval), mate van hittestress en zoninstraling. Door deze factoren te integreren, modelleren en te visualiseren ontstaat er een meerwaarde, want voor elk dak kan dan de optimale invulling worden gegeven: een modern plat dak in een waterstress gebied is bijvoorbeeld perfect geschikt voor een groen dak met waterbergende kwaliteiten en een oud schuin dak met goede zoninstraling leent zich uitstekend voor zonnepanelen.

De Duurzame Daken Kansenkaart kan de realisatie van duurzame daken niet alleen versnellen, maar processen worden ook uiterst efficiënt en nauwkeurig. Tegelijkertijd wordt data gevisualiseerd. Dat is niet alleen prettig om naar te kijken, maar geeft ook inzicht in nieuwe mogelijkheden, vertelt een verhaal, laat trends zien en maakt complexe informatie begrijpbaar. Kennis die verscholen ligt in data komt dan opeens tot leven. De Duurzame Daken Kansenkaart is ontwikkeld voor gemeenten, zodat zij eenvoudig kunnen zien welke daken er geschikt zijn voor een groen, geel of blauw dak, waardoor milieudoelstellingen kunnen worden behaald. Deze interactieve kaart laat dan ook per dak zien welke duurzame invulling het meest haalbaar, rendabel en voordelig is. Door simpelweg op een dak te klikken komt alle benodigde informatie beschikbaar.

Verschillende belangen

Diverse partijen hebben baat bij de implementatie van duurzame daken. Denk aan bewoners, Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en huiseigenaren, maar ook maatschappelijke organisaties en gemeenten. Daarbij zijn vaak verschillende belangen aan de orde. Huiseigenaren zoeken vaak naar economisch rendement terwijl gemeenten milieudoelstellingen willen behalen. Het voordeel van onze datagedreven toepassing is dat meerdere belangen kunnen worden gerealiseerd. De achterliggende data-analyses zijn namelijk onafhankelijk en nemen alle factoren in acht.

Nieuwe ontwikkelingen

Iets wat in de nabije toekomst kan worden ingezet bij de implementatie van duurzame daken zijn satellietbeelden. De beelden kunnen van grote waarde zijn omdat ze het materiaal en de staat van een dak kunnen scannen. Iets wat voor een mens onmogelijk is als dit op grote schaal moet gebeuren. Indien de satellietbeelden een slechte kwaliteit van een dak constateren en het dak toch al moet worden vervangen, zou de voorkeur bijvoorbeeld uit kunnen gaan naar een groen dak. De aanlegkosten zijn dan namelijk relatief laag. Constateren de satellietbeelden asbest, dan weten we alvast dat het dak functioneel moet worden vervangen.

Gerelateerde producten

Matrixian Map

Matrixian Map

Duurzame Daken Kansenkaart

Duurzame Daken Kansenkaart