Datamanagement. Iedereen vindt het belangrijk en toch gaat het vaak mis. Zowel bij grote als bij kleine organisaties. Een gemiste kans! Want zorgen voor goede datakwaliteit is een kleine moeite en het verdient zich al gauw terug. In deze blog beschrijven we de belangrijkste oorzaken van datavervuiling, mét praktische tips om datakwaliteit te waarborgen.

 

Voordelen van optimale datakwaliteit.

Actuele adresgegevens, de juiste namen van contactpersonen, de omvang van een bedrijf: allemaal belangrijke informatie voor goede marketing en sales. Immers: hoe hoger de kwaliteit van deze data, hoe beter je je doelgroep kunt targetten en hoe hoger de conversie zal zijn. De opbrengsten van goede datakwaliteit wegen ruimschoots op tegen de kosten ervan. Je bespaart ook nog eens op je operationele kosten: post, e-mails en telefoontjes die bij de verkeerde personen of bedrijven komen, leveren niets op. Sterker nog: die kosten alleen maar geld.

 

Waarom is er dan zo veel datavervuiling?

De reden waarom de kwaliteit van klantdata nogal eens achterblijft, is vaak luiheid. Het invullen van het klantsysteem heeft voor de salesafdeling geen prioriteit – en is soms zelfs ronduit een irritatiefactor. De gevolgen laten zich raden: onvolledige of slordig ingevulde klantgegevens. Dat leidt tot missers: meneer Jansen wordt aangeschreven als mevrouw Jansen, je richt je tot meneer De Jong terwijl je meneer De Vries had moeten hebben. En daarmee laat je misschien wel mooie kansen bij deze prospect liggen! Ook mutaties zijn een belangrijke oorzaak van datavervuiling. Bedrijven en mensen zijn immers voortdurend in beweging, waardoor de gegevens van jouw klanten of prospects steeds wijzigen.

 

Praktisch tips voor goede datamanagement

  1. Kies voor een webservice om de datakwaliteit te waarborgen. Dat is een koppeling tussen jouw CRM en een externe databank. Deze koppeling zorgt ervoor dat de gegevens in jouw systeem automatisch worden aangevuld of gecorrigeerd, ook bij mutaties. Lees er hier meer over.  
  2. Zorg voor een aantal verplichte velden in je CRM, die moeten worden ingevuld om verder te kunnen gaan. Zo creëer je in ieder geval een goede basis.
  3. Maak het aantal in te vullen velden ook niet te groot; beter een aantal goede, volledig ingevulde gegevens dan een heleboel halve. Er zijn bedrijven die tientallen velden hanteren, van verjaardagen tot het aantal kinderen en of iemand al dan niet interesse heeft in golf. Zoveel details wekken alleen maar nog meer irritatie bij de salesafdeling en het draagt echt niet bij aan de datakwaliteit.

Tot slot onze favoriet: koppel een incentive aan het correct invoeren van klantgegevens. Zo beloon je jouw salesmensen niet alleen voor omzet, maar ook voor nauwkeurigheid. Dit bevordert de datakwaliteit zeker. Bij ons werkt het!