Data en daken, wat hebben die twee met elkaar te maken? Heel veel, aldus onze collega Thijs Herwig, Product Owner Location Intelligence. Hierover werd Thijs geïnterviewd door Nationaal Dakenplan.

Dakinrichting bepalen

Samen met Rooftop Revolution ontwikkelden wij de Duurzame Daken Kansenkaart, een mooie illustratie die voor data-analyse ingezet kan worden om de daken te verbeteren en te verduurzamen. Om wat voor gegevens gaat het dan? Thijs: “Gegevens waarmee je de dakpotentie voor bepaalde dakinrichtingen kunt bepalen. Bijvoorbeeld het bouwjaar en de geometrie.”  

Kansenkaart als praktische tool

De Duurzame Daken Kansenkaart is een interactieve kaart van Nederland die per dak laat zien welke duurzame invulling het meest haalbaar, rendabel en voordelig is. De kaart bevat datasets van verschillende pandeigenschappen, zoals de hoogte, type dak en het bouwjaar. Die worden gecombineerd met omgevingsfactoren als het waterniveau (na regenval), mate van hittestress en zoninstraling. “Door deze datasets te integreren en te modelleren kunnen we een optimale invulling geven aan een specifiek dak,” vertelt Thijs tijdens het interview. “Zo is een modern plat dak in een waterstressgebied bijvoorbeeld geschikt voor een groen dak met waterbergende kwaliteiten. En een oud schuin dak met goede zoninstraling leent zich weer goed voor zonnepanelen.” 

Niet-alledaagse daken en industriële plekken

Thijs: “Wij vinden het vooral interessant om naar de outliers te kijken, de daken die nét buiten de conventionele normen vallen. Zelf vind ik grote industriële panden of andere openbare panden erg boeiend. Vooral als ze een niet-alledaagse dakgeometrie hebben.”

Ons hoofdkantoor zit vlak naast de haven van Amsterdam, iets dat Thijs erg inspireert: “Vanuit ons kantoor op de bovenste verdieping aan de Transformatorweg hebben we heel mooi uitzicht op al deze – voornamelijk lege – daken. Het is heel motiverend om te zien is dat er steeds meer met deze daken gebeurt. Elk jaar neemt bijvoorbeeld het aantal zonnepanelen toe. Mensen denken vaak aan woonhuizen of kantoren wanneer ze aan duurzame dakbedekking denken. Terwijl er in de industriegebieden ook nog veel te winnen valt.”

Naar een volgend niveau tillen

De Kansenkaart wordt nog verder doorontwikkeld. Thijs: “De versie die we nu hebben bevat nog geen complexe modellen. We zijn momenteel samen met Rooftop Revolution aan de slag om de kaart naar een volgend niveau te tillen.”

Wij zijn blij met de aansluiting bij het Nationaal Dakenplan. “Dakexperts kunnen ons helpen en begeleiden bij het gebruik van deze data. En de data kan de werkzaamheden van de andere partners weer ondersteunen.”

Gerelateerde producten

Duurzame Daken Kansenkaart

Duurzame Daken Kansenkaart

Matrixian Map

Matrixian Map