Data voor Logistiek update: Het overzicht van alle gemeentelijke logistieke data is nu beschikbaar. In het overzicht is per gemeente zichtbaar welke datatypes zijn aangeleverd, zoals de venstertijden, milieuzones en maximum beperkingen. Op dit moment heeft zo’n 10% van de top 50 gemeentes de logistieke data correct en volledig aangeleverd. Er wordt hard gewerkt om dit aantal de komende maanden te verhogen.

IT-leveranciers van logistieke planningssoftware en verladers kunnen deze gegevens gebruiken om hun software te verrijken. Door informatie over onder andere milieuzones en venstertijden toe te voegen aan de planning wordt vrachtverkeer direct veiliger en efficiënter: zoekverkeer wordt voorkomen, vrachtwagens rijden niet langer door te lage tunnels en hoeven niet te draaien in de binnenstad omdat zich een onverwachte situatie voordoet.

De ontwikkeling van de portal is onderdeel van het programma ‘Data voor Logistiek. De Rijksoverheid werkt daarvoor samen met data science bedrijf Matrixian. Matrixian heeft de afgelopen maanden veelvuldig contact gelegd met de gemeentes om data te verzamelen en te controleren. 

Meer informatie over dit initiatief staat in deze folder.