Vandaag introduceert Homematrix, de consumententak van Matrixian, de Homematrix Desktoptaxatie. Met deze innovatieve dienst is het mogelijk om binnen 4 uur een volledig taxatierapport te verkrijgen, en dat tegen aanzienlijk lagere kosten dan bij een reguliere taxatie. Dankzij het gebruik van data- en AI-technologie is het waarderingsproces versneld en betaalbaar geworden. Hierdoor krijgen kopers en huiseigenaren de mogelijkheid om op een toegankelijke wijze hun woning te laten taxeren, inclusief de handtekening van een gecertificeerde taxateur.

Wat is de Homematrix Desktoptaxatie?

De Desktoptaxatie markeert een revolutie in woningwaardering. Zoals de naam al suggereert betreft het een woningtaxatie waarbij het gehele proces online plaatsvindt. Door slim gebruik te maken van data en kunstmatige intelligentie (AI) wordt het mogelijk om met behulp van geavanceerde rekenmodellen een uiterst nauwkeurige taxatie uit te voeren. Vervolgens controleert een lokale taxateur de waarde van achter zijn bureau (desktop) en selecteert de best passende referentiewoningen. Hiervoor werkt Homematrix nauw samen met Taxatiepunt, een landelijk netwerk van taxateurs. Na goedkeuring zet de taxateur zijn handtekening onder het rapport en verstuurt deze naar de aanvrager.

Hoe werkt het?

Door elk vastgoedobject te digitaliseren en alle data-systemen te verbinden ontstaat een unieke informatiebron. Tijdens de waardering van een pand worden de benodigde vastgoedgegevens razendsnel verzameld, waaronder de desbetreffende woningdetails, locatiekenmerken, markttrends en recente verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Vervolgens ondergaan deze gegevens een grondige analyse waardoor geavanceerde rekenmodellen met grote precisie de waarde van het object kunnen vaststellen. Deze innovatieve aanpak biedt een snelle, uiterst nauwkeurige en volledig objectieve taxatie zonder dat een fysieke inspectie nodig is.

De voordelen ten opzichte van een gewone taxatie

Een van de meest opvallende voordelen van de Desktoptaxatie is de aanzienlijke tijds- en kostenbesparing die ermee gepaard gaat. Het wegvallen van de fysieke inspectie elimineert kosten en verhoogt de efficiëntie van de taxateur. Hierdoor kunnen consumenten binnen enkele uren na aanvraag waardevolle informatie ontvangen voor bijvoorbeeld de aanvraag van een hypotheek. Bovendien maakt de technologische benadering grootschalige operaties mogelijk waardoor de traditionele wachttijden voor taxaties aanzienlijk worden verkort.

Kosten Desktoptaxatie versus traditionele alternatieven

In vergelijking met de kosten van reguliere taxaties, die al snel €650,- bedragen, biedt de Desktoptaxatie een voordelig alternatief. De Desktoptaxatie van Homematrix is namelijk beduidend voordeliger dan traditionele taxaties, waardoor het voor kopers en huiseigenaren mogelijk is om voor een bescheiden bedrag een nauwkeurige waardering van hun woning te verkrijgen. Dit maakt de dienst aanzienlijk toegankelijker voor een breder publiek.

Hypotheekaanvragen en bankregels

Sinds 2021 is het mogelijk om onder bepaalde voorwaarden tot 90% van de aankoopprijs van een woning te financieren op basis van een Desktoptaxatie. Het is echter belangrijk op te merken dat verschillende banken momenteel uiteenlopende regels hanteren met betrekking tot deze taxatiemethode. Het is daarom raadzaam om eerst contact op te nemen met de bank om te controleren of zij de Desktoptaxatie van Homematrix al als geldige optie voor een hypotheekaanvraag accepteren.

Over Homematrix 

Homematrix is de consumententak van Matrixian en gelooft dat goed geïnformeerde consumenten beter in staat zijn weloverwogen vastgoedbeslissingen te nemen. Daarom ziet de organisatie het als haar taak om onafhankelijke woninginformatie te verschaffen die maximaal ondersteunt bij de aan- en verkoop van woningen. Of het nu gaat om Desktoptaxaties, het controleren van de WOZ-waarde of andere woninginformatie, Homematrix staat garant voor onafhankelijkheid en nauwkeurigheid om te helpen bij het nemen van vastgoedbeslissingen.